Att skapa en bild är en stegvis process och jag ska nu försöka beskriva dessa för just denna bild. Jag har valt en glasflaska som är en enkel produkt att testa med och en typ av produkt som är vanligt att en kund kan komma in med. Det hela börjar med att kunden har en produkt som på något sätt ska visas upp. I just detta fall en ny vodkasmak från Sturevodka. Den heter Sture Black och kunden ville ha en bild som var något mörkare och lite mystisk. Den ska användas på rollups i samband med olika event, lite text över och mest bild. Jag behöver en hög och smal komposition med en neutral yta över för att sätta text. Bakgrunden ska vara mörk men inte svart. Hur ska vi då göra? Ljus är enkelt det funkar bara på ett sätt. Men för att skapa form i det vi ska ta en bild på behöver vi lite till. Ljus är elektromagnetisk strålning varifrån det än kommer. När strålningen träffar något så reflekterar det och vad vi sedan ser är denna reflektion. För att skapa form har vi tre olika typer av denna reflektion, spetsdager, högdager och skugga. Glas som vi jobbar med nu är blankt och genomskinligt vilket gör att vi inte kan använda skuggan för att skapa formen. Kvar finns spetsdager och högdager. Högdager är färgen på vätskan i flaskan och spetsdagern är vår ljuskälla. Eftersom glas är helt blankt är spetsdagern en ren spegelbild av ljuskällan. Genom att välja form på ljuskällan kan vi nu skapa dom spetsdagrar vi behöver. Det är den som nu ska skapa formen på flaskan. Som ni ser på första bilden är att en liten ljuskälla bara ger en lite punktformad spetsdager. Den ger ingen form i flaskan och belyser ut hela bakgrunden. Det är inte riktigt den mystik som kunden ville ha i bilden.
För att skapa en form på spetsdagern måste vi ha en form på ljuskällan. Vi kan börja med en softbox. En softbox skapar en hyfsat jämn spetsdager som ger flaskan mer form men jag tycker inte den skapar den mystik kunden talade om. Jag vill ha en spetsdager som tonar från ljusare till mörkare. Jag vill också bli av med den hotspot och ojämnhet jag får spetsdagern från min doftbox. När vi jobbar med ett material som är så blankt som glas är det bra att tänka på att eftersom det fungerar som en spegel kommer alla veck och ojämnheter i ljuskällan synas i spetsdagern, om man nu inte överexponerar den till helt vitt. Jag kommer någon gång senare gå in på exponering det är ett eget kapitel. Vi vet redan att ju större ljuskälla du har och ju närmare produkten du kan ha den desto mjukare blir ljuset. Svaret på att få en mjukare tonad spetsdager blir då en större ljuskälla.
En större ljuskälla blir i detta fall en Chimera ram 3’x6’ med ett relativt tjockt diffusionsmaterial och ett blixthuvud bakom utan reflektor. Med denna ram spänner jag tyget bättre och spetsdagern blir jämnare den blir också bredare än vad softboxen var och ger då en bredare spetsdager som gör formen på flaskan tydligare. Men med bara ett lamphuvud utan reflektor bakom så spiller det nu ut ljus mot bakgrunden som börjar se lite konstig ut dessutom har vi ännu ingen toning i spetsdagern som var vad vi sökte. Vi måste forma ljuset som träffar ramen för att kunna tona ljuset över långsidan på ramen. Lösningen blir att sätta en striplight på vårt blixthuvud. En striplight ger ett jämt ljus i en riktning och en snabb avtoning i den andra. Nu har vi fått vår avtoning. Jag har även flyttat ljuset bakåt, närmare bakgrunden. Alla vet naturligtvis att reflexvinkeln alltid är lika med infallsvinkeln. För att skapa en avtoning som är ljusast bakåt på flaskan måste ljuset vara starkast bakåt och tona framåt, mot kameran, eftersom den spetsdager vi har i flaskan är en ren spegelbild så reflekterar flaskans yta längre bakåt vartefter den böjer av bakåt. Nu börjar dock bakgrunden se väldigt konstig ut dessutom har vi börjat få flair utefter bildens vänsterkant. Sedan är avtoningen lite kort så vi tappar stora delar av etiketten. För att lösa allt detta måste vi ta till ytterligare en ljuskälla. Vi sätter dit två striplights bakom ramen nu kan vi genom att ge olika effekt till dom två huvuden vi använder kontrollera avtoningen från den bortersta till den närmaste punkten. Man får testa lite med placeringen av dom två huvudena för att få fram rätt effekt i avtoningen. Nu har vi nått fram till den spetsdager vi vill ha i flaskan och glaset. Nu kan vi börja titta på allt annat som hänt. Bakgrunden får för mycket ljus och effekten är varken mörk eller mystisk. Den är nu belyst med det spilljus som smiter förbi ramen så vi får sätta dit en lite flagga som skuggar av det. Vips så har vi en mörkare och på köpet en lite toning. Vill vi ändra på det kan vi genom att flytta bakgrunden bakåt göra den mörkare eller att vinkla den mot ljuset göra avtoningen mindre. Jag gillar den som den blev och behåller den så här. I princip är bilden klar men vi tappar en del av texten på etiketten på högersidan. Det löser vi med en reflexskärm. Hur kraftig reflexen blir bestämmer vi med avstånden, eftersom ljuset avtar med kvadraten på avstånden blir den svagare ju längre bort den står. Dubblera avståndet och ljuset är halverat.
Det som nu är kvar är innehållet i flaskan som just nu ser i det närmaste svart ut men det ska ju glöda med ett varmt sken. Det fixar vi med ytterligare en reflexskärm bakom flaskan. Det är nu vi alla blir så glada att vi har digital bild idag. Det är bara att sätta dit en reflexskärm bakom flaskan utan att behöva bry sej om att man ser delar av skärmen eftersom vi kan lägga ihop den här bilden med den förra och bara använda den del vi behöver. Sedan har vi glaset och det är samma sak med det. En reflexskärm bakom och sedan bara använda den del av bilden vi vill ha. Den slutgiltiga bilden kommer nu bestå av tre stycken delbilder. Hade vi varit riktigt noga hade det bara varit att klippa till reflexskärmarna bakom flaskan och glaset på ett sådant sätt att dom dolts. Då hade det bara blivit en bild i slutänden. Det är bara lite mer pyssel att få till det. Nu gör vi det i redigeringen efteråt. För att bli klar med detta mitt första blogginlägg har jag inte lagt ner för mycket tid på bilden. På en skarp bild hade jag tagit bort mer damm. Polerat insidan på glaset för att bli av med damm där. Jag är övertygad om att damm är en intelligent livsform som kan kommunicera. Dom vet att vitt damm ska till ytor som är mörka och svart damm flyttar sej till ljusa ytor. Sedan kan dom gömma sej medan man polerar produkterna för att kasta sej fram när man tar bilden. Vi ska inte tala om dom elittrupper av damm som samlas när man ska montera en bild med glas och ram.
På en skarp bild hade jag varit mer noga med att flytta skärmen ytterligare något bakåt för att få reflexen ända ut till den yttersta kanten på flaskan. Varit mer noga med effekten i dom två huvud jag använder för att få till avtoningen bättre. Även jobba lite mer med maskerna för att få mer nyanser i vätskan. Kanske även vrida den reflexskärm som är bakom flaskan för att få lite form även där. Det är dock mer av lite tråkiga detaljer som alla säkert ser och vet att det är just dom detaljerna som gör skillnad. Jag hoppas hur som helst att det ger en liten inblick i vad jag gör. Det är inte direkt svårt men det tar tid och kräver en väldig fokus på alla små detaljer. Det kräver också att man har en något så när klar idé på vad bilden ska bli när man är klar.
Bild ett, flaskan belyst med en liten ljuskälla.
Bild två, flaskan belyst med softbox 90x120 cm.
Bild tre, flaskan belyst med ett lamphuvud utan reflektor genom en diffusionsskärm 3'x6'.
Bild fyra, nu är flaskan belyst med ett lamphuvud med striplight 1'x3' bakom diffusuionsskärmen.
Bild fem, nu har vi lagt till en ljuskälla till och har två striplights bakom diffusionsskärmen och satt upp en flagga för att stoppa ljus från att smita ut bakom skärmen och lysa upp bakgrunden.
Bild sex, nu har vi lagt till en mindre reflexskärm på kamerans högra sidan för att lysa upp texten på etikettens högra sida. Det här är nu delbild ett till den färdiga bilden.
Bild sju, delbild två till den slutgiltiga bilden. Här har jag lagt till reflexskärm bakom flaskan för att skapa färg i vätskan. Jag vill ha en väldigt varm ton och har då valt en guldfärgad reflektor.
Bild åtta, det här är delbild tre till den färdiga bilden. Nu lägger jag till reflektor bakom glaset för att få samma glöd i det som i flaskan. Som alla ser här så blir den lite överexponerad. I redigeringen av den slutgiltiga bilden ligger det här lagret med 75% genomskinlighet för att göra färgen djupare.